«Τηλεπαρουσιάστριες χωρίς εκπομπή»

PrincessClaraΤο πρωτοσέλιδο αυτό σε γνωστό lifestyle έντυπο καθρεφτίζει ένα σύγχρονο μεντιακό παράδοξο: τη δημιουργία μιας ολόκληρης επαγγελματικής κατηγορίας, η οποία προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο από την κατοχή ενός τηλεοπτικού ρόλου –κεντρικού ή «δευτεράντζας»- σε εκπομπή πρωινής, μεσημεριανής ή απογευματινής ζώνης. Η  επαγγελματική ετικέτα της τηλεπαρουσιάστριας συνοδεύει κομψά άλλα ευγενή επιτηδεύματα: ηθοποιός-τηλεπαρουσιάστρια, μοντέλο-τηλεπαρουσιάστρια, μουσικός-τηλεπαρουσιάστρια, ψυχολόγος-τηλεπαρουσιάστρια κλπ. Κάθε επάγγελμα μπορεί να γίνει περισσότερο ελκυστικό αν συνοδεύεται από τη «νομιμοποίηση» της εμφάνισης στο τηλεοπτικό γυαλί.

Οι προηγούμενες τηλεοπτικές σαιζόν «ξέβρασαν» δεκάδες τηλεπαρουσιάστριες και τηλεπερσόνες (sic) σε ποικίλες αποχρώσεις του «σαντρέ» αλλά και σε αρσενική metrosexual βερσιόν, οι οποίες, όμως, φέτος έχουν μείνει στα αζήτητα. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο τα ασθενή οικονομικά των ΜΜΕ, λίγο το ταλαιπωρημένο αισθητικά και κουρασμένο τηλεοπτικό κοινό, τις πέταξαν στα μετόπισθεν αστραπιαία, σαν μια πρόωρη (και όχι «εθελουσία») συνταξιοδότηση.

Τι είναι, όμως, μια τηλεπαρουσιάστρια χωρίς την εκπομπή της; Προφανώς επιστρέφει στην παλιά της τέχνη, που θα πιάσει σαν πεινάσει. Επιστρέφει στον άλλο μισό τίτλο του επαγγέλματός της, του μοντέλου, της ηθοποιού, της μουσικού, αν δεν έχει προλάβει να φορέσει εγκαίρως ένα νέο ιλουστριασιόν περίβλημα ως σύζυγος τηλεγενή πολιτικού, δημοσιογράφου ή επιχειρηματία.

Το κοινό μοιάζει πάντως να μη διαθέτει  πια τις αντοχές για να καταπιεί την ομοιογενή ανακύκλωση των τηλεοπτικών μοτίβων και τη μιμητική κακοφωνία σε τηλεοπτικά προϊόντα (έμψυχα και άψυχα) που παράγει η ιδιωτική TV. Πόσο μάλλον, για να ασχοληθεί με ξεπεσμένες τηλεοπτικές βασίλισσες χωρίς…σκήπτρο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: