Από λάσπη, λίπασμα

ethicsΜε πολύ ενδιαφέρον διάβασα την απόφαση του καθηγητή Νομικής Μιχάλη Σταθόπουλου, πρώην υπουργού και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, να προσφέρει στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ε.Κ.Π.Α. για χρηματοδότηση έρευνας με αντικείμενο τη δημοσιογραφική δεοντολογία, το ποσό των 300.000 ευρώ που του επιδικάστηκε από το Εφετείο Αθηνών για προσβολή της προσωπικότητάς του και συκοφαντική δυσφήμιση στις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί μεταφέρει την καταστρατήγηση της δημοσιογραφικής ελευθερίας από το χώρο της ατομικής προσβολής στο πεδίο της ακαδημαϊκής έρευνας. Με άλλα λόγια, η λάσπη γίνεται λίπασμα.

Αν οι πόροι των πανεπιστημίων επαρκούσαν για να τίθενται σ το ερευνητικό μικροσκόπιο ζητήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ που, συχνά, θυσιάζουν -για την τηλεθέαση- την ψύχραιμη εξακρίβωση και την έγκαιρη διασταύρωση, τέτοιες ενέργειες θα ήταν συμπληρωματικές στον οικονομικό κορμό τους.

Αφού, λοιπόν, τα πανεπιστημιακά τμήματα δημοσιογραφίας και ΜΜΕ έχουν ελάχιστες ευκαιρίες για χρηματοδότηση, μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε μοντέρνους και σύγχρονους τρόπους χρηματοδότησης; Όπως για παράδειγμα, να καθιερωθεί ως κοινωνικός πόρος υπέρ των τμημάτων Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ μέρος των διοικητικών προστίμων που επιβάλλει το ΕΣΡ;

Advertisements

One response to “Από λάσπη, λίπασμα

  • mave

    Αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Να σημειώσω ότι σε άλλους χώρους εφαρμόζεται κάτι αντίστοιχο(όχι με πρόστιμα): Όταν ένας πολίτης ζητά την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας, ένα ποσό από τους φόρους που πληρώνει για την έκδοσή του, λέγεται “υπέρ ΕΜΠ” και μοιράζεται στα πολυτεχνεία της χώρας.Πχ αντί μόνο στα πρόστιμα του ΕΣΡ θα ήταν δυνατόν ένα ποσοστό από τα αγγελιόσημα να πηγαίνει απευθείας σε πανεπιστημιακό ίδρυμα με τμήμα που επαφίεται των ΜΜΕ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: